Yoga – syv teknikker til at udfolde bevidstheden

Ideen med at se lidt nærmere på yoga, er at give et perspektiv på menneskets udvikling, gennem velbeskrevne indiske traditioner og teknikker. Religioner har gennem hver deres forskellige traditioner og teknikker søgt at udvikle menneskets bevidsthed og det indre menneske. I virkeligheden er det Mestrene fra de indre planer, som fra begyndelsen af den menneskelige udvikling, har planlagt forskellige meditationsteknikker til at udvide det indre menneskes bevidsthed og klarhed på alle planer af menneskets eksistens.

Det enkelte menneske skal have et veludviklet fysisk legeme, afbalancerede emotionelle reaktioner og et udviklet sind, som er velintegrerede og tilsammen danner en udstrålende personlighed.

Derefter skal personligheden og sjælen komme i kontakt, og gennem sjælens meditation skal den åndelige natur kontaktes eller frigøres, og personligheden skal blive manifestation af den indre ild.

Det samme gælder for hele menneskeheden. Mestrene har udformet adskillige teknikker, i overensstemmelse med planen, til at lede menneskehedens udvikling fremad mod åndelig realisation bevidsthed. De kaldte disse teknikker ved mange navne i forskellige dele af verden. De kaldte dem religion, yoga, filosofi eller kultur i forskellige aldre og perioder, men essensen forblev den samme.

Hele planen ses meget tydeligt i den indiske tradition, hvor disse teknikker kaldes yogas.

Der er syv vigtigste yogas og et par komplementære yogas. Vi har:

 1. Hatha Yoga
 2. Laya Yoga
  1. Kundalini Yoga
 3. Bhakti Yoga
  1. Mantra Yoga
  2. Shiva Yoga
  3. Asparsha Yoga
 4. Karma Yoga
 5. Jnana Yoga
 6. Raja Yoga
  1. Samadhi Yoga
 7. Agni Yoga

Disse er de syv progressive teknikker, der i større eller mindre grad anvendes i enhver religion, filosofi eller kultur under forskellige navne, men som har det samme formål – at udfolde den skjulte herlighed i mennesket. (TS1 p240-241)

Den egentlige yogaskole i Indien er en filosofisk skole, der omkring år 700 før Kristi fødsel blev stiftet af Patanjali. Yoga er sanskrit og står for “forening”, underforstået med det guddommelige, hvad enten det sker ved koncentration, meditation, hengivenhed eller handling, hvorved der til slut opnås åndelig frigørelse. (Teosofisk ordbog)

Martin Binderup

Kilder:
The Science of Meditation af Torkom Saryadarian (TS1) (p240-241)
Teosofisk ordbog

1 kommentar til “Yoga – syv teknikker til at udfolde bevidstheden”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *