Sind og hjerte

Folk undrer sig nogle gange over, om det er hjertet eller sindet der er den mest vigtige faktor i livet og hvilken af dem der skal udvikles først for at opnå fremskridt og succes.

Generelt kan vi inddele folk i tre grupper: (1) De der er dedikeret til at udvikle deres sind, fordi de tror at sindet bringer succes, overflod, sejr, etc. (2) De der er dedikeret til at udvikle deres hjerte og (3) de der prøver at udvikle deres hjerte og sind samtidigt. Den sidste gruppe udgør ikke majoriteten, men de besidder nøglen til ligevægt.

De fleste mennesker i vesten har et veludviklet sind og et mindre udviklet hjerte, men dog et hjerte med en vis udvikling. Det er de færreste der alene har udviklet deres sind eller deres hjerte, ligesom det også er de færreste der har både et veludviklet sind og hjerte.

Skemaet nedenfor viser yderpunkterne hvor der enten er mangel på udvikling af hjertet eller sindet, men det viser også balancepunktet hvor både sind og hjerte er veludviklet.

Sind Hjerte Sind og hjerte
Sindet bliver udviklet og hjertet bliver ignoreret. Hjertet bliver udviklet og sindet bliver ignoreret. Sindet og hjertet bliver udviklet sammen.
Personen udvikler en dyb følelse af separatisme, for sindet tænker i ”dit” og ”mit”. Personen mister sin identitet, sit selvværd og sin selvforståelse. Han bliver altgivende, uden dømmekraft og diskrimination. Personen bliver idealistisk og samtidig praktisk.
Personen udvikler et ego, som har en tendens til at manipulere andre. Egoisme er en sygdom. Personen elsker alt. At elske uden brug af dit sind er en kilde til uendelige problemer. Personen bliver intuitiv og samtidig intelligent.
Personen får en trang til at dominere, styre og forcere sin vilje igennem. Personen er enig i alt. Kan ikke se forskel og har ikke skelneevne. Personen bliver både sensitiv og kreativ
Personen udvikler ønsket om at besidde uden grænser. Personen mister alle sine ejendele. Hans hjerte bliver ikke støttet af sindet. Personen udvikler følelser og evnen til at forklare følelserne.
Personen udvikler forfængelighed. Personen udvikler langsomt en slavepsykologi. Personen bliver altgivende men også diskriminerende og retfærdig.
Personen udvikler materialisme. Personen bliver visionær, men mangler sindet til at gennemføre visionerne. Personen arbejder for menneskehedens frihed.

Sind eller hjerte kan ikke alene, hver for sig, løfte sig selv fra en lavere bevidsthed til en højere bevidsthed.

Det er illustreret i skitsen som viser, at kun gennem samarbejde og forening (a1) med sindet, kan hjertet løftes op (a2) i en højere bevidsthed. Og kun gennem samarbejde og forening (b1) med hjertet, kan sindet løftes op (b2) i en højere bevidsthed.

Hvordan kan jeg bruge mit sind hjerte samtidigt?

Det er et godt spørgsmål, for svaret er nok individuelt fra person til person. Et svar kunne være, at I alt hvad du gør, lad sindet konsultere hjertet først. Det betyder at det du føler, tænker, taler og handler skal forbi hjertet, og at det skal leve op til mindst én af hjertets kvaliteter.

I en dialog med et andet menneske, kan du inden du svarer konsulterer hjertet og spørge; Er mit svar kærligt? (ydmygt, tolerant, medfølende, selvopofrende, taknemmelig, etc.). Du kan også spørge om det er sandt, venligt og nyttigt.

 

Martin Binderup

Kilder:
The Flame of the Heart af Torkom Saraydarian

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *